Sensorfusion

Sensorinformatik för olika användningsområden

Detta forskningsområde handlar om hur data från olika typer av källor, till exempel olika sensorer, kan kombineras för att utvinna tillgänglig information på bästa sätt. Security Link:s forskare inom området studerar bland annat hur självkörande fordon kan navigera om GPS mottagaren inte kan ta emot signalerna från GPS satelliterna eller tar emot falska signaler. En annan forskningsinriktning rör sensorers användning för övervakning och skydd. I detta fall undersöker forskarna hur avvikelser i dataflödet från en sensor kan upptäckas och klassificeras med avsikt att ge information om olika säkerhetshot.

Kunskap från detta forskningsfält har använts i tillämpningar inom bland annat sök efter saknade personer, skydd mot olaglig jakt av noshörningar och olika typer av tillämpningar för lantbruk.

Läs mer om forskningen inom sensorinformatik

Signals of Opportunity-lokalisering med digital-TV

Signals of Opportunity-lokalisering med digital-TV

Under de senaste åren har avsiktlig störning och vilseledning av satellit-baserade positioneringssystem blivit allt vanligare. Ett stort antal alternativ har föreslagits, bland annat baserade på bildanalys, terränginformation och på ”signals of opportunity” (SOOP), d.v.s. radiosignaler som sänds ut i annat syfte än för navigering. Det här samarbetsprojektet som förenar forskare från FOI och Linköpings universitet syftar till att utveckla och utvärdera användning av utsända signaler från digital-TV för att skatta en mottagares position.

Fler noshörningar och tjuvjakten minskar

Fler noshörningar och tjuvjakten minskar

På World Rhino day 2023 kom nyheten att antal noshörningar ökar. I samband med detta intervjuades Security Link:s Fredrik Gustafsson och Komårdens VD Christine Karmfalk av radio P4 Östergötland. I Projekt Ngulia samarbetar flera aktörer bland annat Kenya Wildlife...

Nya exjobb på savannen

Nya exjobb på savannen

I maj åkte 12 studenter tillsammans med examinator, handledare, forskningsingenjör och projektledare till Kenya för att installera och testa teknik som de utvecklat i sina examensarbeten. Satsningen är en del av projekt Ngulias utveckling av teknik för att hjälpa...

Tidig elefantvarning med hjälp av ett nätverk av geofoner

Tidig elefantvarning med hjälp av ett nätverk av geofoner

I Afrika är konflikter mellan människor och vilda djur ett ökande problem. Stora djur, som till exempel elefanter, kan vara farliga för människor och orsaka stora skador i jordbruket. Därför har Fredrik Gustafsson, forskare inom Security Link, utvecklat ett system som kan ge bybor och lantbrukare en tidig varning när en elefantflock närmar sig. Systemet bygger på ett nätverk av geofoner, sensorer i marken, som känner vibrationerna från elefanternas steg.

Uppkopplade kor på Tinnerö

Uppkopplade kor på Tinnerö

Realtids-bevakade kor Fribetande kor är kanske inte direkt en samhällsfara, men många människor undviker helst närkontakt. I det populära eklandskapet Tinnerö i Linköpings utkanter samsas många besökare med ett par hundra frigående kor, som fördelas mellan ett...

Smarta savanner och Project Ngulia

Smarta savanner och Project Ngulia

De senaste åren har allt fler noshörningar och elefanter fallit offer för tjuvskyttar i olika afrikanska länder. Även vakterna i nationalparkerna drabbas hårt av våldet, och tusentals har dödats av tjuvskyttarna. Forskare vid LiU arbetar sedan många år med att utveckla sensorbaserad teknik som kan användas för att motverka tjuvjakt. Tekniken testas först i Kolmårdens djurpark och Tinnerö naturreservat, innan den installeras i ett pilotprojekt i Nguliua, ett naturreservat i Kenya.

Security Link:s forskare inom området

Fredrik Gustafsson

Professor i sensorinformatik
ISY Linköpings Universitet

Fredrik Gustafsson

Professor i sensorinformatik
ISY Linköpings Universitet