Fler noshörningar och tjuvjakten minskar

På World Rhino day 2023 kom nyheten att antal noshörningar ökar. I samband med detta intervjuades Security Link:s Fredrik Gustafsson och Komårdens VD Christine Karmfalk av radio P4 Östergötland.

I Projekt Ngulia samarbetar flera aktörer bland annat Kenya Wildlife Service, Linköpings universitet och Kolmårdens Djurpark med att se till att förse parkvakterna med nya, tekniska lösningar som underlättar i det dagliga arbetet med att skydda noshörningarna. Forskare på Linköpings universitet utvecklar modern, kostnadseffektiv teknisk utrustning som provas ut  på Kolmårdens djurpark tillsammans med parkens noshörningar. Tekniken omfattar bland annat appar i smartphones för effektiv rapportering och säkra kommunikationssystem. Olika typer av sensorsystem hoppas ge parkvakterna ”superögon” och ”superöron” för att snabbt kunna upptäcka inkräktare i reservatet. En sak som prövas är energieffektiva bluetoothsändare i hornen på noshörningarna för att underlätta övervakningen.

I Ngulia finns nu så många noshörningar att en del av dem kan flyttas till andra reservat och på så sätt öka antalet noshörningar även på andra platser i Afrika.

Hör intervjun med Fredrik Gustafsson här (1:07 in i programmet) i programmet förmiddag i Östergötland som sändes 22 september kl 9:32 (länk till programmet). Intervjun med Christine Karmfalk hörs i samma sändning, 3:05 in i programmet.