
Sensorer för ökad säkerhet
Avancerade sensorer och detektorer är ett starkt forskningsområde för Security Link:s forskare från FOI, LiU och CTH. FOI och Chalmers studerar olika typer av radar och lidar-applikationer samt avancerade 3D-sensorer baserade på laser- och Thz-teknik. FOI forskar även på sensorer för explosivämnen och hälsofarliga ämnen.
Vid Linköpings universitet arbetar forskare med sensorer som kan avslöja farliga mikroorganismer i dricksvattnet, med bärbara biosensorer för att mäta hälsostatus samt med sensorer och tekniker för att mäta radioaktiv strålning.
Läs mer om forskningen inom avancerade sensorer och detektorer
Smittämnen i dricksvattnet? Rätt programmerad kan den elektroniska tungan ge svaret – innan du dricker det!
Olov Westerberg har tillsammans med sin handledare Mats Eriksson arbetat tillsammans med Tekniska Verken för att utveckla algoritmer som gör att en elektronisk tunga i real-tid kan upptäcka om dricksvattnet blivit kontaminerat med avloppsvatten. För samhällets säkerhet är det mycket viktigt att tidigt kunna upptäcka eventuella farliga ämnen eller mikroorganismer i vattnet.
Sensorer gör dricksvattnet säkrare
När dricksvattnet i en kommun blivit kontaminerat med skadliga mikroorganismer kan de som dricker av vattnet bli sjuka. Det är i regel först då, efter några dagar, som kommunen upptäcker att vattnet blivit kontaminerat. Med hjälp av en sensor som kan placeras på olika platser i distributionsnätet, hoppas forskarna från Linköpings universitet, i samarbete med Tekniska verken, kunna ta fram ett system för att realtidsövervaka vattenkvaliteten.
Security Link:s forskare inom området

Mats Eriksson
Biträdande professor i tillämpad fysik
Mats Eriksson
Biträdande professor i tillämpad fysik

Christina Grönwall
PhD, Laborator

Jan Stake
Professor i Mikroteknologi och Nanovetenskap
Jan Stake
Professor i Mikroteknologi och Nanovetenskap
