Sensorer för ökad säkerhet
Avancerade sensorer och detektorer är ett starkt forskningsområde för Security Link:s forskare från FOI, LiU och CTH. FOI och Chalmers studerar olika typer av radar och lidar-applikationer samt avancerade 3D-sensorer baserade på laser- och Thz-teknik. FOI forskar även på sensorer för explosivämnen och hälsofarliga ämnen.
Vid Linköpings universitet arbetar forskare med sensorer som kan avslöja farliga mikroorganismer i dricksvattnet, med bärbara biosensorer för att mäta hälsostatus samt med sensorer och tekniker för att mäta radioaktiv strålning.
Läs mer om forskningen inom avancerade sensorer och detektorer
Smart bandage för fjärrövervakning av sår
En forskargrupp knuten till Security Link har tagit fram ett smart bandage. Bandaget innehåller biosensorer, som ska känna av inflammation i sår. Bandaget kan dessutom dosera läkemedel.
Detektion och klassificering av mikroorganismer i vatten
FOI har under ett par decennier utvecklat system för detektion av mikroorganismer i luft med laserinducerad fluorescens. Tekniken skiljer sig från många andra tekniker genom att mikroorganismernas inneboende fluorescensspektrum analyseras utan föregående bearbetning av provet. Under tre år har tekniken testats för detektion av mikroorganismer i vattenflöde med lovande resultat. Målet med detta nya projekt är att designa en sensor anpassad för kontinuerlig övervakning av dricksvatten.
FIRE: Far-infrared semiconductor electronics
Projektet ”far-infrared semiconductor electronics” bygger på att kombinera fördelar hos två olika halvledarteknologier för att nå en svårtillgänglig del av det elektromagnetiska spektrumet (2 – 5 THz). Forskningsledare är Jan Stake, Chalmers.
Smittämnen i dricksvattnet? Rätt programmerad kan den elektroniska tungan ge svaret – innan du dricker det!
Olov Westerberg har tillsammans med sin handledare Mats Eriksson arbetat tillsammans med Tekniska Verken för att utveckla algoritmer som gör att en elektronisk tunga i real-tid kan upptäcka om dricksvattnet blivit kontaminerat med avloppsvatten. För samhällets säkerhet är det mycket viktigt att tidigt kunna upptäcka eventuella farliga ämnen eller mikroorganismer i vattnet.
Sensorer gör dricksvattnet säkrare
När dricksvattnet i en kommun blivit kontaminerat med skadliga mikroorganismer kan de som dricker av vattnet bli sjuka. Det är i regel först då, efter några dagar, som kommunen upptäcker att vattnet blivit kontaminerat. Med hjälp av en sensor som kan placeras på olika platser i distributionsnätet, hoppas forskarna från Linköpings universitet, i samarbete med Tekniska verken, kunna ta fram ett system för att realtidsövervaka vattenkvaliteten.