Smart bandage för fjärrövervakning av sår
En forskargrupp knuten till Security Link har tagit fram ett smart bandage. Bandaget innehåller biosensorer, som ska känna av inflammation i sår. Bandaget kan dessutom dosera läkemedel.
Detektion och klassificering av mikroorganismer i vatten
FOI har under ett par decennier utvecklat system för detektion av mikroorganismer i luft med laserinducerad fluorescens. Tekniken skiljer sig från många andra tekniker genom att mikroorganismernas inneboende fluorescensspektrum analyseras utan föregående bearbetning av provet. Under tre år har tekniken testats för detektion av mikroorganismer i vattenflöde med lovande resultat. Målet med detta nya projekt är att designa en sensor anpassad för kontinuerlig övervakning av dricksvatten.
Exploiting vulnerabilities in 5G networks
Exploiting vulnerabilities in 5G networks är ett projekt som syftar till att bygga kunskap kring sårbarheter i mobilnätet 5G. Projektet inriktar sig på sårbarheter som kan realiseras i radiogränssnittet mellan mobil och basstation.
Prompt Enginering mot bias i stora språkmodeller
Projektet PEBL (Prompt Enginering against Bias in LLM:s) har till syfte att undersöka hur metoder för prompt engineering kan användas för att minska bias hos generativa språkmodeller. Preliminära resultat från våren 2024 visar att de studerade språkmodellerna har en...
FIRE: Far-infrared semiconductor electronics
Projektet ”far-infrared semiconductor electronics” bygger på att kombinera fördelar hos två olika halvledarteknologier för att nå en svårtillgänglig del av det elektromagnetiska spektrumet (2 – 5 THz). Forskningsledare är Jan Stake, Chalmers.
Hur kan utvärderingar av krishanteringsinsatser bäst genomföras och presenteras?
Aktörer inom det svenska krisberedskapssystemet genomför kontinuerliga utvärderingar av kriser och krishanteringsövningar. Målet är att lära av tidigare erfarenheter och utveckla förmågan att hantera framtida kriser. Dock återfinns det vissa frågetecken kopplat till huruvida dessa utvärderingar faktiskt identifierar relevanta brister och bidrar med åtgärdsförslag som implementeras. Därför finns det ett behov av att undersöka och utveckla hur utvärderingar av krishanteringsinsatser bäst kan genomföras, och presenteras, för att öka deras nytta.
Hur samarbetar människor vid en olycka?
Wilhelm Brodin är doktorand vid Linköpings Universitet och studerar hur människor samarbetar vid olyckor. Läs mer om hans doktorandprojekt här.
Metoder för kunskapsmodellering för vaccindata
Det är viktigt att beslutsfattare och läkare får tillgång till högkvalitativ data om vaccinationstäckning, säkerhet och effektivitet av olika vaccin på olika virusvarianter, och biverkningar av vaccin. I detta examensarbete vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet har Elise Lång undersökt metoder för kunskapsmodellering som kan stödja integration av vaccindata från många olika källor.
Fler noshörningar och tjuvjakten minskar
På World Rhino day 2023 kom nyheten att antal noshörningar ökar. I samband med detta intervjuades Security Link:s Fredrik Gustafsson och Komårdens VD Christine Karmfalk av radio P4 Östergötland. I Projekt Ngulia samarbetar flera aktörer bland annat Kenya Wildlife...
Nya exjobb på savannen
I maj åkte 12 studenter tillsammans med examinator, handledare, forskningsingenjör och projektledare till Kenya för att installera och testa teknik som de utvecklat i sina examensarbeten. Satsningen är en del av projekt Ngulias utveckling av teknik för att hjälpa...