En ny fältstation i noshörningsreservatet

Fredrik Gustafsson och Sara Svensson är nyss hemkomna från Kenya, där de arbetat med att installera ny utrustning för ett forskningsprojekt. Resan, som egentligen skulle genomförts redan för ett år sedan, har krävt noggranna reseförberedelser och extra pappersarbete.

­– I nuläget har LiU ett generellt stopp för tjänsteresor, men vi fick tillstånd på grund av att projektet redan hade blivit så enormt försenat. Resan gick via Quatar och Amsterdam, och överallt fick vi bära munskydd. Det var nervöst att resa med alla skiftande regler och restriktioner. Stressen märktes tydligt på både flygplatspersonal och andra resande, säger Sara Svensson som tidigare har gjort exjobb tillsammans med Fredrik Gustafsson och just nu arbetar som forskningsingenjör på LiU.

Syftet med resan var att installera den fältstation som Sara varit med och utvecklat. Installationen bygger på ett system som kommersialiseras av Linköpingsföretaget Solar Bora och som är avsedd som en prisvärd lösning för solcellsdriven elförsörjning. Produkten är tänkt att till exempel kunna driva en induktionsplatta, men Sara har vidareutvecklat den.

– Jag har bland annat kompletterat den med en router och en liten dator, så nu fungerar fältstationen som en kommunikationshubb mitt i noshörningsreservatet där vi har monterat den. Den kan ta emot signaler från de så kallade LoRa-sensorer som finns utplacerade i reservatet. Den inbyggda datorn tolkar och avkodar informationen som sensorerna samlat in. Routern har ett SIM-kort som gör att datorn kan skicka informationen vidare, via det kenyanska mobilnätet, till projektets server.

Fältstationen kommer nu att testas under olika årstider för att se hur de olika komponenterna reagerar på den värme, damm och variationer i luftfuktighet. I nuläget finns det sensorer utplacerade som mäter bland annat temperatur, luftfuktighet och markfuktighet. Om allt fungerar väl kommer mer avancerade sensorer att kopplas in efterhand. Bakom projektet står AgTech2030 och det strategiska forskningsområdet Security Link, vilket har styrt valet av sensorer.

– Målet är att bygga ett system som kan minska tjuvjakten på noshörningar, säger Fredrik Gustafsson. Sara har utvecklat och installerat den infrastruktur som behövs. Vid kommande resor kommer vi att komplettera den med sensorer som till exempel kan hjälpa parkvakterna att veta var olika noshörningsindivider befinner sig, eller om någon tjuvjägare har klippt av elförsörjningen till stängslet som skyddar reservatet. Redan nu testar vi en sorts avancerad åtel-kamera, som använder artificiell intelligens för att detektera nya objekt i bilden och känna igen vad det är.

Sara och Fredrik sitter nu i karantän hemma i Linköping, i väntan på resultatet från det senaste covid-testet.

– Man börjar bli van nu, skrattar Sara. Det blev en hel del tester under resan. Värst är det i Sverige, där ska provtagningspinnen vara inne i näsan i 10 sekunder. Så var det inte i Kenya.