I de östafrikanska länderna förs en allt hopplösare kamp mot tjuvjakt. Den organiserade illegala handeln av noshörningshorn, som har ett högre kilopris än guld eller kokain, är mycket lönsam. Ligorna är därför mycket välutrustade och beväpnade. Allt fler noshörningar och elefanter faller offer för tjuvskyttar. Parkvakterna drabbas också hårt av våldet, och tusentals har dödats av tjuvskyttarna. Fredrik Gustafsson, professor vid Linköpings universitet, arbetar sedan många år med att utveckla sensorbaserad teknik som kan användas för att öka säkerheten i de östafrikanska naturområdena. Tekniken testas först i Kolmårdens djurpark och Tinnerö naturreservat, innan den installeras i ett pilotprojekt i Nguliua, ett naturreservat i Kenya.
Lösningen som tas fram av forskarna innebär att till exempelvis GPS-sändare, värmekameror, radar och drönare används för att övervaka reservatets gränser, med målet att lokalisera både djur och inkräktare. Denna information ska sedan integreras i en egenutvecklad app. Appen används av parkvakterna under deras dagliga arbete ute i reservaten, och deras befäl. Appen digitaliserar parkvakternas rapporter från de dagliga patrullerna, både med avseende monitorering av djuren och säkerhetsrapporter om tecken på incidenter och spår av inkräktare. Allt är uppkopplat mot en molnbaserad databas där vakterna kan kommunicera såväl med varandra som med ledningen. Befälen kan se i realtid var vakterna befinner sig och varje rapport de avlägger.
Arbetet med att skydda de utrotningshotade djuren har pågått sedan 2014 i en rad av olika samarbeten och initiativ, och ett av målen är att lösningen ska kunna skalas upp och replikeras i andra parker och länder. Mer information finns på hemsidan för Project Ngulia och i denna artikel om uppkopplade kor i Tinnerö.